El Nil Blau

El 1929 es va signar un tractat internacional on Egipte es beneficiava del 65% del cabal del riu més llarg del món en detriment dels altres països veïns.

El Nil, a la vora de Khartum (Sudan) rep l’aigua del mític Nil Blau, que neix a Etiòpia.

Etiòpia, el 2011 va iniciar la construcció d’una presa, la presa més gran d’Africa nomenada  Presa del Renaixement, a uns 15 Qm del Sudan.

El conflicte està servit. Una reducció del cabal del riu, tindrà un impacte important a l’agricultura d’Egipte però per Etiòpia aquesta presa representa la solució a les necessitats energètiques d’un país en creixement i també la possibilitat d’exportar electricitat als països veïns.

L’oposició d’Egipte a aquesta obra s’ha deixat sentir des de l’inici. Actualment el debat es centra en els terminis per acabar l’obra i en l’agenda per omplir el vas de l’embassament.  L’administració del EEUU s’ha ofert com a mediador entre els països afectats.

L’altre problema és el cost elevadíssim de la construcció que inclús ha afectat els sous dels funcionaris mentre que el 30% del cost correspon a préstecs de la Xina. 

El creixement d’un país no està exempt de problemes.